Met dit barrel dat zijn leerlingen opknappen gaat Mathieu de ‘gekste roadtrip ter wereld’ afleggen
Een beetje pech hoort er bij, maar leraar Matthieu van Hienen wil wel de finish halen van een duizenden kilometerslange rally door Europa. Dat vraagt een grote verantwoordelijkheid van zijn leerlingen op het Broeckland College in Breukelen: ze knappen een 28 jaar oude auto op en geven hem voedingsadvies.
23 jun 2021De Carbage Run wordt de gekste en grootste road trip van de wereld genoemd. Deelnemers leggen in een auto, die maximaal 500 euro kost, in vijf dagen tijd een lange traject af en voeren onderweg ludieke opdrachten uit. Komende zomer is de start in Oostenrijk en voert de route door Slovenië, Servië, Montenegro, Kroatië en Bosnië en weer terug naar Oostenrijk. Slapen gebeurt in tenten.
Dat is een leuk project voor school, dacht Mathieu van Hienen (49), docent mobiliteit en transport op het Broeckland College. Hij schafte een Audi uit 1993 aan en formeerde een team met vmbo-leerlingen uit de derde en vierde klas, die zich over de barrel ontfermden.
Motorisch was de auto nog wel in orde, maar de buitenkant kon een flinke opknapbeurt gebruiken. ,,Er was lang weinig aan gedaan’’, legt vierdeklasser Max uit. ,,We hebben de buitenkant helemaal uit elkaar gehaald en de platen geschuurd en gelakt. Ook hebben we extra verlichting aangebracht en een extra stopcontact met een accu gemaakt.’’
De jongens merken droogjes op dat de accu krachtig genoeg is om een frituurpan op aan te sluiten. Maar de hele dag snacken is niet de bedoeling: leerlingen van het profiel Zorg en Welzijn bekommeren zich om de fysieke gezondheid van hun leraar en de vriend met wie hij de Carbage Run gaat rijden. Ze hebben recepten voor het avondeten gemaakt die makkelijk en gezond zijn.
Pasta met kip en sperziebonen, noemt Cindy als voorbeeld. ,,En een keer pannenkoeken. De pannenkoekenmix moet je ze wel zelf meenemen, want die is denk ik daar niet te koop.’’
Ook werken ze aan oefeningen om fit te blijven op de lange rijdagen. Dan kan geen kwaad, licht Van Hienen toe: ,,We komen zondagavond terug en maandag sta ik weer voor de klas.’’
Of de scholieren zelf mee zouden doen als ze oud genoeg zijn? Niet iedereen staat te trappelen. Max wil wel, Jayday blijft liever in Nederland. Laat hen maar lekker pech hebben, grapt hij. En Cindy staat het idee van kamperen en een tornado riskeren niet zo aan.
Grote motivatie
Maar docent Van Hienen ziet dat het met de motivatie om aan het project te werken, wel goed zit. ,,Normaal gesproken werken ze aan auto’s die niet meer op de weg komen en na een paar jaar zo versleuteld zijn, dat ze de shredder in gaan. Hier gaat het wel om ‘het echie’: deze auto moet nog 5000 tot 6000 kilometer rijden. Dit hebben ze liever dan een standaardopdracht.’’
Andere leerlingen hielden zich bezig met sponsoring of voerden laswerkzaamheden uit. Er zijn zo’n vijftien scholieren bij betrokken. Van Hienen is zo enthousiast dat hij een lesbrief van het project wil maken, zodat andere scholen er ook mee aan de gang kunnen.
,,Het Globe College in Utrecht heeft al aangegeven ook mee te willen gaan werken. Dat zou fantastisch zijn, want dan krijgt zo’n project echt body.’’
Gereedschap mee
Sleutelen aan de auto hoort een beetje bij de tocht: de auto’s moeten minimaal 22 jaar oud zijn. Van Hienen neemt dan ook een flinke gereedschapsset mee – daar denken de leerlingen vooraf ook in mee.
Bang dat de auto onderweg toch volledig uit elkaar valt vanwege foutjes tijdens de opknapbeurt, hoeft hij niet te zijn. De docenten hebben toezicht gehouden op de werkzaamheden van de leerlingen en kijken zelf de auto nog een keer na. Bovendien kan een sponsorend garagebedrijf een laatste check doen.
Dit artikel verscheen op 22 juni 2021 in het AD