Maken op afstand: deel 2

In een eerder bericht 'Maken op afstand' kon je lezen dat docenten op X11 vol gas zijn gestart bij het geven van het vak Innovatie & Prototyping op afstand. In dit artikel besteden ze aandacht aan hoe ze ervoor zorgen dat alle leerlingen uitdagend materiaal hebben om protoypes te maken.

1 apr 2020

We hebben een opdracht: 'Hoe communiceer / game / vermaak je je (veilig) in deze situatie?' Deze opdracht hebben we op basis van de ontwerp-cyclus in blokken gehakt met daarbij de herkenbare eisen voor ons vak: constructie, vormgeving, besturing en innovatie.

Materialen

Wat een leerling in huis heeft, is voor ons niet in te schatten. Dat je met alles om je heen wat kunt maken is onze overtuiging. Toen voor ons duidelijk werd dat we niet binnen drie weken weer met de leerlingen in ons maaklab zouden zitten, gingen we nadenken hoe we technologie beschikbaarder konden maken. Uitlenen van de spullen uit ons lab was één van de opties, aantallen en logistiek (ophalen of juist opsturen) stonden ons idee in de weg. X11 maakte geld vrij en nu hebben we voor iedere leerling uit leerjaar 1 en 2 een Micro:Bit, kabels en een motor aangeschaft. Leerlingen krijgen deze materialen per post thuisgestuurd. Voorkennis uit de les aangevuld met uitleg op de site maken dat de leerling hier zelfstandig mee aan de slag kan. De docenten blijven de leerlingen via Teams begeleiden en coachen. Uitproberen, programmeren, ombouwen, alles kan en niets is te gek om je idee uit te werken.

Organisatie

Hoe organiseer je dit voor 500 leerlingen? Bij verschillende bedrijven bestel je alles en dit laat je naar het huisadres van een docent sturen. Twaalf dozen van drie verschillende bedrijven verder verplaats je dit naar de Noordse Parklaan om dit met collega’s in enveloppen te verdelen. Adressticker en een postzegel erop en verzenden maar.

Laat maar zien!

De afgelopen weken kwamen er al mooie beelden van prototypes voorbij. We laten zoveel mogelijk voorbeelden daarvan zien op ons kanaal op Instagram. We hopen de komende periode ook mooie filmpjes van geprogrammeerde toepassingen langs te zien komen. En mocht je er niet uitkomen, dan weet je ons te vinden via mail of Teams. Succes!

Inpakken en versturen van de Micro:Bits

Blijf op de hoogte

Bedankt voor je aanmelding!