Ontwerpen naar de natuur

2 juni
  • 13:30
  • 14:30
  • 50 min
Zaal: Rechts van Transeptzaal
Type: Maaksessies
Charlotte GentenaarUniversiteitsmuseum Utrecht

Wetenschap gaat over nieuwsgierig zijn, vragen stellen, beredeneren en onderzoeken. Met die principes gaan leerlingen in dit onderwijsprogramma aan de slag.

In dit programma ontdekken de leerlingen welke innovatieve ontwerpprincipes te vinden zijn in de natuur. Ze kunnen zelf een veelheid aan objecten uit het museum aanraken en onderzoeken. Vervolgens gaan ze als ontwerpers aan de slag. Ze ontwerpen samen een kledingstuk dat net als de objecten uit het museum isoleert, beschermt, water afstoot of felgekleurd is, en gebruiken hierbij hun kennis over hoe de natuur dit aanpakt. Het gebruiken van die principes leidt in veel gevallen tot duurzame en innovatieve ontwerpen. Want wist je bijvoorbeeld dat een pauwenveer zijn kleur krijgt door kleine ribbels op de veer, die het licht telkens anders laat breken? Als je dat ook in een kledingstuk kunt verwerken, scheelt dat een hoop verf… Uiteindelijk worden alle items op de draaitafel aan de klas gepresenteerd.

Het Universiteitsmuseum vernieuwt en is daarom aan het verbouwen. We werken aan hét onderzoeksmuseum van Nederland: een familiemuseum waar je actief kennis maakt met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht in heden en verleden. Waar je wordt geïnspireerd tot het stellen van vragen over jezelf en de wereld om je heen. En waar je als bezoeker zelf een onderzoeker wordt.

Blijf op de hoogte

Bedankt voor je aanmelding!