Agenda /

Privacyrede 2021: Kees Verhoeven

Livestream

De privacyrede is terug. In deze 7e editie neemt Kees Verhoeven het stokje over van Marleen Stikker met de vraag: hoe beschermen we onze rechtstaat in het digitale tijdperk?

17 feb 2022 (20:00 - 21:30)

Aanmelden Meer info

Hoe sta je op tegen techreuzen als Google en Facebook? En hoe stoppen we de datahonger van de overheid? Doordat we twee jaar massaal thuis werkten en online leefden, steeg de winst in Silicon Valley tot recordhoogten en probeerden overheden het virus te bestrijden met data. Dat heeft voor nieuwe dilemma's gezorgd.

In de Privacyrede van 2020 stelde Marleen Stikker dat het internet stuk is. We worden afgeluisterd, gestuurd, gevolgd en geleefd en we hebben het zelf laten gebeuren. Een internet dat niet alleen draait op datagedreven winstmodellen, maar óók op publieke waarden, betekent alle zeilen bijzetten. In deze nieuwe privacyrede pakt Kees Verhoeven de draad op: hoe zorgen we voor een menselijke samenleving en een sterke democratie in het digitale tijdperk?

Kees maakte zich als Tweede Kamerlid hard voor meer tegengewicht aan de techreuzen en controlestaten. Ondanks dat het ‘geen sexy onderwerp’ is, moet digitalisering volgens hem een veel hogere prioriteit op de politieke agenda krijgen. Maar is dat een kwestie van nationale wetgeving, of kunnen we dat alleen internationaal oppakken? Is dit een heroïsch verhaal van David en Goliath, of ook van machteloosheid en achter de feiten aan lopen?

Over Kees Verhoeven

Kees Verhoeven (1976) was tussen 2010 en 2021 Tweede Kamerlid voor D66. Hij hield zich tijdens zijn Kamerlidmaatschap bezig met onder andere privacy, digitalisering en de macht van techreuzen. Kees werd tweemaal benoemd tot ICT-politicus van het Jaar en is tevens ambassadeur van de Technologie Kieswijzer. Nu hij uit de Kamer is vertrokken, zet hij deze missie buiten de politiek door via zijn bureau Digitale Zaken.

Over de Privacyrede

De Privacyrede biedt een podium aan personen die een vernieuwende blik werpen op de maatschappelijke gevolgen van technologie. De Privacyrede is een jaarlijks evenement georganiseerd door SETUP en SURF, in samenwerking met TivoliVredenburg. Dit is de zevende editie.

SETUP is het platform voor een technologie-kritische samenleving. Met artistiek ontwerpend onderzoek maken we de dagelijkse toekomst van technologie tastbaar. SURF is een coöperatie van meer dan 100 onderwijs- en onderzoeksinstellingen om ICT-vernieuwing aan te jagen.

Lees hier meer over eerdere edities van de Privacyrede.

Tickets

De Privacyrede zou offline plaatsvinden, maar is nu online te volgen via een livestream. De tickets zijn te koop via de website van TivoliVredenburg

Locatie
Livestream

Blijf op de hoogte

Bedankt voor je aanmelding!