Agenda /

Transforming citizen sensing

conferentie

Op veel verschillende plekken in de wereld brengen burgers zelf luchtkwaliteit in kaart, omdat ze zich zorgen maken om hun buurt, hun gezondheid of het klimaat. Met behulp van laagdrempelige en betaalbare sensortechnologie kunnen zij data verzamelen en zijn zij in sommige gevallen zelfs onderdeel van een groter burger meetnetwerk. Denk aan de wereldwijde netwerken van open-source hardware zoals GOSH en Hackteria. Internationale sensor communities zoals Luftdaten, Public Lab en Smart Citizen kit, en Nederlandse bewegingen, zoals Snuffelfiets, Meet je stad en Hollandse Luchten. Binnen deze initiatieven is heel veel kennis en ervaring aanwezig die gecombineerd kan worden. Daarnaast komen sensor-communities momenteel veelal tot stand vanuit klassieke top-down financiering. Dit zorgt ervoor dat deze meetnetwerken enkel beschikbaar zijn voor een specifieke groep en locatie, terwijl het vraagstuk rondom luchtkwaliteit iedereen op de planeet raakt. Kortom, de hoogste tijd dat we kennis delen, van elkaar leren en sensortechnologie laagdrempelig en toegankelijk maken voor een brede groep.

9 dec 2020 (19:00) t/m 10 dec 2020 (21:15)

Aanmelden Meer info

Woensdag 9 december en donderdag 10 december organiseert Waag samen met SODAQ de Transforming citizen sensing conferentie. Tijdens deze tweedaagse conferentie gaat een bont gezelschap van bewoners, milieuactivisten, makers, ecologen en onderzoekers samen in gesprek over de ideale luchtkwaliteitssensor en geven we bestaande meetinitiatieven een podium om hun ervaringen te delen. Waar moet een sensor aan voldoen? En wat kunnen we leren van open-source hardware sensor initiatieven?

Betrek de gebruiker in het ontwerpproces
Het productieproces van (sensor)technologie is vaak ontoegankelijk voor de consument, die weinig tot geen zeggenschap heeft over het onderwerp van het product. Tijdens de conferentie worden de communities die gebruik maken van sensortechnologie betrokken bij de eerste fase van het ontwerpproces. Dit open productieproces wordt ook wel open-source hardware (OSH) genoemd. Open-source hardware gaat niet alleen over transparante, toegankelijke en reproduceerbare hardware, maar is vooral gericht op een participatief en community-gedreven ontwerpproces. De ervaringen van communities vormen de basis van het ontwerp en het gehele proces, van ontwerp naar prototype tot product is inzichtelijk voor gebruikers.

Dag 1 | sensor making: van use case tot ontwerpuitdaging
Op dag 1 beginnen we met presentaties van bestaande meetinitiatieven. Wat was de aanleiding om het initiatief te starten, welke lessen hebben zij geleerd, wat was de grootste ontwerpuitdaging en hoe betrekken zij de community? Vervolgens gaan we gezamenlijk in gesprek over de knelpunten bij het meten van luchtkwaliteit en gaan we dieper in op waarom en waarvoor luchtkwaliteitssensoren kunnen helpen. We eindigen deze dag met een duidelijk beeld van de behoeftes van de deelnemers en de hieraan verbonden ontwerpuitdagingen. Daarnaast laten we je weten welke rol deelnemers hebben in de verdere ontwikkeling van de sensor.

Datum: 9 december
Tijd: 19:00 - 21:15

Programma
19:00 uur - Introductie programma
19:05 uur - Presentatie use cases*
19:40 uur - Q&A
19:50 uur - Pauze
20:00 uur - Delen van knelpunten en identificeren van behoeftes
20:30 uur - Formuleren ontwerpuitdagingen 
21:15 uur - Afsluiting

Dag 2 | van ontwerpuitdaging tot eerste concept
Op dag 2 delen sensor makers hun kennis op het gebied van: elektriciteit, internet verbinding, sensortechnologie, modulariteit, software, datakwaliteit en datavisualisatie. In groepen zullen onderzoekers, dataspecialisten en burgerinitiatieven aan de slag gaan met de ontwerpuitdagingen van dag 1. Jouw input en kennis zal dus direct impact hebben op de sensor die ontwikkeld wordt in 2021. Aan het einde van de dag ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom (luchtkwaliteits)sensoren, heb je andere makers leren kennen, heb je een actieve bijdrage geleverd aan het ontwerp van een nieuwe luchtkwaliteitssensor en ben je onderdeel van een wereldwijd netwerk van sensor makers.

Datum: 10 december
Tijd: 19:00 - 21:15

Programma
19:00 uur - Introductie programma
19:05 uur - Presentatie use cases*
19:40 uur - Q&A
19:50 uur - Pauze
20:00 uur - Ontwerpuitdaging
20:35 uur - Presentatie resultaten 
21:15 uur - Afsluiting

Locatie
Online

Blijf op de hoogte

Bedankt voor je aanmelding!