Agenda /

What if we could predict air quality on neighbourhood levels?

Event

Er is een groeiende beweging van burgers die de leefomgeving actief in kaart brengen. Wanneer is het water het schoonst om een duik te nemen in de gracht bij jou in de buurt? Wat is de ‘gezondste’ route naar je werk? En hoe staat het écht met de geluidsoverlast in jouw woonwijk?

26 nov 2020 (19:30 - 21:00)

Aanmelden Meer info

Het is steeds gemakkelijker om zelf data te verzamelen en te analyseren: met je smartphone, slimme horloge, thermostaat of met een zelfgebouwde sensor. Maar kun je ook voorspellingen doen op basis van die data? En wat als we satellietdata en sensoren met elkaar combineren? Hoe zou dat ons leven kunnen veranderen? Misschien is een toekomstbeeld waar je luchtvervuiling net zoals het weer kan voorspellen niet eens zo ver weg.

Tijdens de meetup op donderdag 26 november kijken we samen met burgers en experts naar de manier waarop satellietgegevens en modellen van het Copernicus Programma kunnen bijdragen aan het voorspellen van luchtkwaliteit op lokaal niveau. Daarnaast staan we stil bij de belangrijkste ontwikkelingen van het zelf meten van luchtkwaliteit. Wat kun je met de laatste (sensor)technologie precies meten in jouw (woon)omgeving, hoe doe je dat het beste, en hoe kun je de verschillende data gebruiken om jouw leefomgeving gezonder te maken? 

Centraal staat de vraag: wat zou een burger doen met de mogelijkheid om voorspellingen te doen over luchtkwaliteit? Het gesprek en de bevindingen van de meetup zullen gebruikt worden voor de projecten Hollandse Luchten en Sentinel Citizen. In het project Hollandse Luchten ondersteunen we een groep burgers die de luchtkwaliteit meten met goedkope sensoren, terwijl we met Sentinel Citizen onderzoeken hoe de data die we met Hollandse Luchten verzamelen gecombineerd kan worden met de data van de Sentinel-satellietfamilie. Binnen het project Sentinel Citizen heeft Waag samen met IHS (Institute for Housing and Urban Development Studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) een statistische voorspellingsmethode voor luchtvervuiling ontwikkeld, die de gegevens van de HoLu-sensoren gebruikt om de luchtvervuiling op wijkniveau te voorspellingen. Tijdens de meetup laten we de technologie zien en gaan we met jullie in gesprek over de behoeftes en mogelijke verbeteringen.  

Praat en denk mee tijdens de meetup op donderdag 26 november.

Programma

19:30 uur - Opening en inleiding programma - Teska Drosten, communicator Smart Citizens Lab Waag
19:40 uur - Interview met Judith Veenkamp, hoofd Smart Citizens Lab Waag, over trends en ontwikkelingen in citizen science
19:50 uur - Presentatie Sentinel Citizen - Miha Turšič, hoofd Open Space Lab Waag en mede-oprichter van het Cultural Centre of European Space Technologies
20:00 uur - Presentatie forecast module - Alexander Los, IHS, Erasmus Universiteit Rotterdam
20:15 uur - Paneldiscussie
20:45 uur - Afsluiting

De meetup is zowel interessant voor burgers die de luchtkwaliteit in hun omgeving meten als bewoners die nog moeten starten met meten. Neem vast een kijkje op de website van het burgermeetplatform Hollandse Luchten of bekijk de documentaire Citizen Science Revolution - Making Sense.

Locatie
Online

Blijf op de hoogte

Bedankt voor je aanmelding!