Agenda /

SETUP en de bieb... leven op 1,5 meter

Lezing

In de serie SETUP & de bieb... duiken we in actuele onderwerpen over tech en de samenleving. In deze aflevering bestuderen we met verrassende experimenten de rol van technologie in coronatijd.

27 okt 2020 (19:30 - 21:30)

Meer info

AI’s om besmetting te voorspellen, robots en apps in plaats van menselijk contact en de corona-app van de overheid. De inzet van nieuwe technologie werd vaak genoemd als dé manier om uit de lockdown te komen. En ook nu de samenleving in aangepaste vorm weer lijkt te zijn opgestart, blijft technologie een rol spelen. Bijvoorbeeld in traumaverwerking bij corona-patiënten, of om te zorgen dat we in kroegen en op terrassen een veilige afstand bewaren.

Hoe bepalend is deze tijd in ons denken over technologie? We praten met experts, ontwerpers, techneuten en beleidsmakers die nauw betrokken zijn bij dit soort projecten. Hoe kijken zij naar de kansen, risico’s en ‘het nieuwe normaal’?

Programma (20:00 - 21:30)

Met Miriam Rasch (Institute of Network Cultures), Benjamin Boersma (Open State Foundation) en Peter-Paul Tonen (Capgemini) hebben we het hierover. Met daarnaast een paar verrassende experimenten rondom technologie in coronatijd:

In het SETUP project Leven met corona-apps onderzochten we met kunstenaars en ontwerpers de maatschappelijke impact van corona-apps onderzochten. Dat leverde drie scherpe provotypes op die vragen over omgaan met macht, definities van veiligheid en nieuwe sociale structuren in deze apps invoelbaar maken.

En in het Lab van de bibliotheek hebben kinderen en jongeren onder begeleiding van kunstenaar Casper de Jong hun eigen 1,5m-sensor gemaakt. Als omstanders te dichtbij komen, worden ze daar op verschillende manieren voor gewaarschuwd. Wat kunnen we leren van de oplossingen die zij hebben bedacht?

Tickets & info

Let op: om te blijven voldoen aan de richtlijnen van het RIVM, kunnen we bij dit evenement maximaal 38 mensen toelaten.

Locatie
Bibliotheek Utrecht
Neude 11
3512 AE Utrecht

Blijf op de hoogte

Bedankt voor je aanmelding!