Agenda /

Vals of echt?

Webinar

Heb ik een echte Van Gogh in huis? Dat is een vraag die mensen regelmatig aan specialisten van het Van Gogh Museum stellen. Het antwoord is niet altijd zo makkelijk te geven. De zoektocht ernaar lijkt soms net een spannende detective. Speuren naar overtuigend bewijs. Wat niet iedereen weet, is dat daar ook heel wat techniek bij komt kijken!

17 sep 2020 (00:00)

Meer info

Onderzoeken of een schilderij echt of vals is, begint altijd met goed kijken en jezelf vragen stellen over wat je ziet. En dan verder zoeken. Onze Van Gogh-kenners weten uit ervaring welke kleuren en schildersdoeken Vincent van Gogh graag gebruikte, welke schildertechniek hij had, en welke composities hij koos. Tegenwoordig gebruiken ze bij het zoeken ook complexe apparaten en onderzoekstechnieken – zoals bijvoorbeeld rontgenfluorescentiespectrometrie – om de samenstelling van de verf mee vast te stellen. Dat levert dan een ‘vingerafdruk’ van de verf. Het is de opeenstapeling van alle feiten en bewijzen die maakt dat een kenner zegt: ja, dit een echte Van Gogh!

Onderzoeker Teio Meedendorp van het Van Gogh Museum vertelt je er alles over in zijn lezing op 17 september 2020. Informatie over het precieze tijdstip volgt nog.

Verdiepende informatie
Wil je meer weten over wat materiaal-technisch onderzoek ons over Van Goghs schilderijen vertelt? Bekijk dan deze app

Blijf op de hoogte

Bedankt voor je aanmelding!